Bu Blogda Ara

30 Aralık 2008 Salı

Сезгин Мюмюн: Политиците да не се занимават с малцинствата

Сезгин Мюмюн: Политиците да не се занимават с малцинствата
28.10.2008 / 08:46

Има хора сред помаците, в Източните Родопи, които са гласували за "Атака", отбеляза Антонина Желязкова, балканист


"Политиците да не се занимават с малцинствата. Ние като гражданска организация искаме да изчистим проблема с малцинствата – нашата цел е всеки сам да се самоопределя. Това беше и целта на конференцията в Гоце Делчев", каза в студиото на "Тази сутрин" Сезгин Мюмюн, председател на федерация "Справедливост".

"Някой стои зад скандал. Знам, че ще има е негативизъм. Политиците се сещат за тях (помаците - бел.ред.) само, когато има избори. (...) Някой злоупотреби – никой не говорил за телевизия или радиа. Ние сме гаранция за етнически мир. Няма да позволим на някои други тарикати да правят политика на чужд гръб", коментира той твърденията, че ще се създава помашка партия.

"Нито една партия не може да бъде гарант на етническия модел. 300 партии има. Нашата организация може да им бъде коректив", твърди Мюмюн.

"Тези хора правят политика на чужд гръб. Бях на две мероприятия на ГЕРБ и видях за какво става въпрос. Аз представлявам хора подтиснати от прехода. Мен никой не може да ме ръководи", категоричен е председателят на "Справедливост".

"Някои считат помак за обида. Затова организирахме тази конференция. Помаците ги има. Но при едни преброяване графата помаци я няма. (...) Душевността на тези хора е много объркана. Някои се срамуват да се наричат "помаци", отбеляза от своя страна зам.-председателят на федерацията Кадри Уланов, също гост в студиото.

"Относно помашка партия – никога не сме го обявявали. Има хора, които използват изрази като "лидер на помаците", добави той.

"Според обществените науки е съвсем ясно, че помаците не са етнос, а културно-религиозно малцинство. Трудно е да се смята да се създаде помашка партия. Тяхната група е много хетерогенна – те живеят на различни места и се самоопределят по различен начин. (...) "Помаци" в историографията се използва още от XIX век", посочи Антонина Желязкова, балканист.

Има хора сред тях, в Източните Родопи, които са гласували за "Атака", каза още Желязкова, която се включи в разговора в студиото по телефона.

http://www.btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=120443

Pomaklar.net's Fan Box

Pomaklar.net on Facebook